Кратка история на СКТМ „Дунав” Русе

Кратка история на СКТМ „Дунав” Русе
Републиканско първенство за юноши 1953

Републиканско първенство за юноши 1953

СКТМ „Дунав” Русе е един от най-старите клубове по тенис на маса в България. Още със създаването си, той става един от най-важните центове на този спорт в България. Клубът е създал много добри състезатели, които са прославили и клуба и България на международни състезания.
Създаването на клуба води началото си в далечната 1930 г. Винаги ще помним първите състезатели и треньори Любен Бочев, Агоп Гюрехян, Атанас Атанасов, Васил Янакиев. Популярността на този спорт породи и организирането на единственият по рода си в света международен осмомартенски турнир, който просъществува повече от половин век. В него са участвали отбори дори от други континенти – Корея, Куба.

Ара Папазян и Петър Митев

Ара Папазян и Петър Митев

Гордост за клуба са треньорът Ара Папазян, състезателите Ана-Мария Христова, Виолета Никова, Николина Коцева, Соня Нанкова, Красимира Събева, Мустафа Садъков, Петър Митев, Сергей Рибанчов, Васил Тодоров, Петър Петров. Понастоящем едни от най-добрите ни състезатели са Теодор Йорданов, Стефан Лъвчиев, Сибел Исмаилова и др.
Миналата година клубът успешно реализира проект по европейските програми за трансгранично сътрудничество с клуб от румънския град Слатина.
Дейността на клуба е насочена в две основни направления:
1. Популяризиране и масовизиране на тениса на маса сред малки и големи, като се дава възможност и деца и възрастни да упражняват този хубав спорт.
2. Развиване на високо спортно майсторство, което довежда до създаване на добри спортисти, успешно представящи се в първенствата на страната и включвани в различните гарнитури на Българската Федерация по Тенис на Маса, добре представящи се и на международни състезания.
Показателен е фактът, че през последните 2-3 години клубът е един от най-добре представилите се клубове в страната с много призови места в различните възрастови групи.
Шампионски титли за Сибел Исмаилова при девойки и жени както на личното, така и на двойки и смесени двойки. Няколкократна балканска шампионка за девойки. А на Балканското първенство в Турция до 21 г. тя е сребърна медалистка.
Призови места завоюва и Павел Цолов при юношите на индивидуалното и на двойки първенства.
Женският отбор на клуба две поредни години завоюва сребърните медали, а мъжкият се класира на 5 място във висшата лига.

Коментирай

Име (задължително)
Е-мейл (задължително)
Comment (задължително)

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>